Buitenlandse klanten maken Profource sterker
Als eerste in Europa ging Profource de allernieuwste bedrijfssoftware van Oracle gebruiken: Oracle Fusion Applications. En dus wordt Profource steeds vaker ingeschakeld door buitenlandse klanten die dat ook willen. Consultants Edward Koning, Meike Kemp en Paulien Mizee vertellen over hun ervaringen in België, Noorwegen en Frankrijk. “Aan dat Franse gekus moet ik nog steeds wennen.”
België: Telenet
Telenet is de grootste aanbieder van media- en telecommunicatiediensten van Vlaanderen en Brussel, met een hoofdkantoor in Mechelen. Het bedrijf spitst zich toe op het aanbieden van kabeltelevisie, breedband internet en vaste en mobiele telefoniediensten.
Vrolijke namen, serieuze organisatie
Whoppa. King & Kong. Rex & Rio. Aan opmerkelijke productnamen geen gebrek bij Telenet, de Belgische aanbieder van internet, televisie en telefonie. Maar hoe vrolijk de namen ook klinken, achter de schermen gaat het er serieus aan toe in Mechelen. En dat heeft niets te maken met de slogan ‘het strafste netwerk wordt nog straffer”, want straf betekent sterk in het Vlaams.
Edward Koning werkt als technisch consultant aan de uitrol van Oracle Fusion Applications bij Telenet: “Omdat de support op Release 11 van E-Business Suite stopt, hebben ze hier besloten om Release 12 over te slaan en direct over te stappen op Fusion Applications. Dat is een flinke uitdaging: de verschillen tussen deze versies zijn erg groot en er moet veel worden aangepast.”
Op een goed uur rijden van Dordrecht merkt Edward duidelijke verschillen in de manier van werken: “Het is hier prachtig. Mechelen is typisch Belgisch stadje, dichtbij Nederland. We spreken dezelfde taal. Vlamingen zijn erg goed in hun werk, maar ook erg stil. We zitten hier in een grote zaal met ongeveer tweehonderd werkplekken. Zoiets zou in Nederland onmogelijk zijn.” Hij zegt het met duidelijke verbazing in zijn stem. “Belgen zijn gewoon veel rustiger dan Nederlanders. Dat merk je ook in vergaderingen, waar je soms heel goed moest luisteren, omdat ze zo zacht praten.”
Super-experts
“De Vlamingen zijn meer op zichzelf. Ze laten je graag met rust. Dat lijkt fijn, maar we kunnen niet zonder een goede samenwerking.” Tegenover die rust en bescheidenheid valt het Edward ook op hoe anders de hiërarchie werkt. “Hier hebben we een paar super-experts. Als zij iets zeggen, luistert de rest. Bij ons geven mensen veel sneller hun mening.”
Niet alleen zijn er cultuurverschillen. Er zijn ook grote verschillen in het implementeren van Oracle E-Business Suite (EBS) en Oracle Fusion Applications: “EBS werkt vooral met PL/SQL en Fusion met ADF en Java. Dat is dus een compleet ander gereedschap. Ook achter de schermen is de opbouw van Fusion Applications totaal anders. Daar moeten we echt helemaal induiken. Dat maakt dit werk voor mij ook zo interessant.”
Noorwegen: PGS
Petroleum Geo-Services (PGS) biedt een breed scala van producten, gericht op het vinden van olie en gasvoorraden. PGS werd opgericht in Noorwegen in 1991 en is actief in 25 landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Oslo.
Het Noorse codewoord is ‘samen’
Meike Kemp (zie foto bovenaan de pagina), consultant bij Profource, werkt sinds begin september fulltime voor de Noorse klant PGS, waarvan drie dagen per week in Oslo, aan de uitrol van Oracle Fusion Applications. Dit project gaat anderhalf jaar duren. In Oslo werkt een elftal mensen onder leiding van een Noorse projectleider, waaronder een team mensen van Profource. Meike is het aanspreekpunt voor alle consultants en verantwoordelijk voor de inrichting van de modules crediteuren, cash management en de diverse grootboeken.
“In Nederland werken we vaak aan nationale projecten. Deze opdracht is veel internationaler. PGS heeft kantoren over hele wereld en overal moet de administratie voldoen aan lokale regels. Dat vraagt om veel afstemming. Waar mogelijk passen we de configuratie aan, maar soms lopen we ook nog tegen beperkingen aan. Zo kunnen de standaardinstellingen voor bijvoorbeeld betalingen in Fusion Applications maar op één manier ingesteld worden. Dat moet dus overal ter wereld hetzelfde zijn. De lijnen met Oracle Development zijn kort. Dat maakt het werk erg leuk.”
Grondig
De samenwerking met de Noren is uitstekend. Meike: “In het begin moest ik wennen aan de grondigheid van de Noren. Zij zoeken eerst alles tot in detail uit voordat ze een besluit nemen. In Nederland gaan we vaak sneller aan de slag en passen we onze plannen aan als dat nodig is. De Noren zijn erg vriendelijk. ‘Samen’ is hier het codewoord. Hoe ze naar de Nederlanders kijken? Ik denk dat ze ons behoorlijk streng vinden. Wij zijn vooral op het resultaat gericht en wat minder op het proces.”
“Door in het buitenland te werken ontwikkel ik mij tien keer zo snel als in Nederland. Ik leer hier dingen die ik nooit in een cursus zou leren. Ook voor Profource is deze opdracht waardevol, want wij nemen onze ervaringen mee terug naar Dordrecht zodat we als organisatie verder kunnen groeien als internationaal implementatie-partner.”
Frankrijk: Cleversys
Het Franse Cleversys is als ICT-dienstverlener actief in de financiële sector, media, industrie en retail. Cleversys implementeert systemen en adviseert klanten over automatisering op gebied van human resources, payrolling, financiën, distributie en supply chain management.
Cleversys lijkt veel op Profource
“Bij Cleversys ben ik eigenlijk een manusje-van-alles. Ik schakel voortdurend tussen architectuur en praktische invulling.” Paulien Mizee werkt sinds juli een paar dagen per week in Parijs. Ze pakt de avond van te voren de trein en is vier uur later op haar bestemming. Daar wordt ze door haar Franse collega’s traditioneel begroet met twee kussen.
“Aan dat Franse gekus moest ik echt wennen. Cleversys lijkt erg op Profource. Hier in de gang hangen net als bij ons posters met de kernwaarden van het bedrijf en ook de inhoud van het werk is heel goed vergelijkbaar, hoewel Cleversys van oorsprong meer gericht is op human resources en Peoplesoft en wij traditioneel meer op finance en Oracle EBS.” Het belangrijkste verschil is dat Cleversys bijna vijf keer zo klein is als Profource, maar de processen zijn hetzelfde.”
Warm eten
Cleversys implementeert Oracle Fusion Applications voor de administratie van projecten (PPM), werkuren en onkosten. Ondanks de overeenkomsten ziet Paulien ook verschillen: “Mensen werken hier ’s avonds meestal door tot een uur of half acht. Daar staat tegenover dat ze op vrijdagmiddag vroeg vertrekken. Zo lang werken houden ze goed vol omdat ze tussen de middag warm eten.”
Waar Telenet en PGS werken aan een on-premise oplossing, koos Cleversys voor de cloud-oplossing. Dat heeft als voordeel dat Cleversys zelf geen hardware hoeft aan te schaffen, maar als nadeel dat het bedrijf zich moet aanpassen aan manier waarop Oracle Fusion Applications is ingericht door Oracle. Paulien: “Oracle stelt zich flexibel op en dat is erg prettig. Als wij echt een aanpassing van de software nodig hebben, denken ze graag met ons mee. En omdat Cleversys erg lijkt op de Profource-processen hebben wij een groot deel van onze Fusion ‘best practices’ kunnen inbrengen. Dat zorgde voor een goede en snelle start van het project.”
Op 1 januari 2015 moet het project klaar zijn. Daarna wil Paulien best een volgend buitenlands avontuur aangaan. “Het reizen is soms vermoeiend, maar je werkt wel met de allernieuwste producten en dat vind ik een leuke uitdaging.”
Eén noemer
Drie uiteenlopende ervaringen, samengevat onder één noemer: internationale expertise. Profource loopt in Europa voorop met de uitrol van Oracle Fusion Applications, als early-adopter en door de groeiende ervaring bij buitenlandse klanten van enthousiaste consultants als Edward Koning, Meike Kemp en Paulien Mizee. Wilt u ook kennismaken met onze ‘best practices’ voor Oracle Fusion HCM en ERP Cloud? Neem dan contact met ons op.