9 grid matrix, Oracle Performance Management en interne check: zo doet Profource het!
Het eind van het jaar nadert. Voor managers én medewerkers is het een spannende periode, waarin de eindejaarsevaluaties plaatsvinden. Binnen veel organisaties ook een verplicht nummertje en wat ongemakkelijk. Deels is dat zo, omdat beoordelingen vaak een subjectieve aangelegenheid lijken. Hoe kun je tenslotte als manager al je medewerkers volledig en eerlijk beoordelen? En wie heeft tijd om de prestaties en ontwikkeling van elke individuele medewerker uit het team consequent te monitoren? Daar hebben we bij Profource wel ideeën over. Oracle, onze kernwaarden, onze medewerkers en een strak ingericht beoordelingsproces spelen daar de hoofdrollen in.
Het belang van een sterke beoordelingssystematiek
De beoordelingscyclus is een manier om het belangrijkste onderdeel van je bedrijfsvoering, namelijk je menselijk kapitaal, te meten, waarderen en evalueren. Je medewerkers qua prestatie rechtvaardig belonen en je meest waardevolle krachten qua groeipotentie identificeren, is tenslotte in het belang van al je organisatiedoelstellingen. Je beoordelingssystematiek daarop inrichten met een passend proces van solide checks en balances is daarom van wezenlijk belang. Voor dat proces gebruiken we bij Profource de Oracle-module Performance Management. De module helpt de data die wij als organisatie bezitten over onze consultants, prestaties en klanttevredenheid omzetten naar een individuele beoordeling die recht doet aan de inzet van onze consultants, de workload van onze teammanagers én onze identiteit als organisatie.
Volledigheid en uniformiteit in beoordeling: zo doen wij het!
De 9 grid matrix gebaseerd op 360 graden feedback
De teammanagers bij Profource verzamelen het hele jaar door informatie over de ontwikkeling van onze consultants. De individuele gesprekken aan het begin en eind van elke opdracht zijn een belangrijke graadmeter voor het meten van de potentie van onze medewerkers. De evaluaties van onze opdrachtgevers en collega’s vormen op hun beurt een belangrijke graadmeter voor het meten van de daadwerkelijke prestaties van onze consultants. 360 graden feedback noemen wij het. Bij elkaar vormen ze de input voor een zogeheten 9 grid matrix. Dit veelgebruikte HR-model voor talentontwikkeling helpt medewerkers organisatiebreed beoordelen op uniforme wijze.
De 9 grid matrix bij Profource
Profource check: kernwaarden en peer reviews
De medewerker en teammanager leggen vervolgens de houding en prestaties langs de meetlat van de Profource-kernwaarden: ongetemd talent rent, fouten maken is te leren, eigen wijsheid duurt het langst en samen succesvol zijn. Vier graadmeters die eraan bijdragen dat je eindbeoordeling daadwerkelijk een optelsom is van de zaken die we bij Profource belangrijk vinden. Vier meetinstrumenten die gelden voor iedereen. De ingevulde 9 grid matrixen worden vervolgens besproken binnen het teammanagement. Het voordeel: een ruimere blik van verschillende ervaren collega-teammanagers, frisse en ‘neutrale’ nieuwe inzichten en een breed gedragen toepassing van onze graadmeters voor prestatie en potentie.
Performance Management: consistentie verhogen door betere besluitvorming
Met het invullen van de matrix en de peer reviews ben je nog niet klaar. Deze zaken zijn nog grotendeels mensafhankelijk. Daarom doen we ook benchmarks op ontwikkeling en op salaris. Dit is mogelijk door de Oracle-module Performance Management, die op maat geconfigureerd kan worden naar de behoefte van het besluitvormingsproces.
- Benchmark op ontwikkeling
In dit geval hebben we de mogelijkheid voor de afdeling HR en afdeling Finance ingebouwd om checks uit te voeren op de beoordeling van onze medewerkers door de teammanager. HR maakt in alle beoordelingen een dwarsdoorsnede op ontwikkeling, waarmee opvallende inconsistenties in de 9 grid matrix ten opzichte van de gehele Profource-populatie worden gesignaleerd.
- Benchmark op salaris
Daarna doet Finance een benchmark op salaris. Indien een consultant ondanks goede beoordelingen achterblijft in salarisverhoging ten opzichte van collega’s met vergelijkbare beoordelingen, of andersom, dan zal dat blijken uit de data van onze Finance-afdeling. De Performance Management-module biedt de mogelijkheid om algehele objectiviteit te benaderen met behulp van een geautomatiseerd Oracle-proces. De methode heeft nog een ander voordeel: de wetenschap dat consistentie gemeten wordt, houdt je als teammanager scherp in je beoordeling richting individuele medewerkers! Elke beoordeling wordt ten slotte door het directieteam besproken.
Multi-factor authenticatie
Complete objectiviteit blijft een utopie, maar dankzij de inbedding van Oracle in onze beoordelingssystematiek bieden we onze consultants de geruststelling dat hun ontwikkeling en beloning een intrinsiek en bewaakt onderdeel zijn van onze organisatie. Zo voorkom je dat je over een nacht ijs gaat. De beoordeling komt tenslotte niet alleen van je teammanager, maar indirect ook van klanten en collega’s. Het is onze manier van multi-factor authenticatie voor een veilige verbinding met onze consultants.
De beoordeling als bevestiging van je identiteit
De HR-cyclus wordt binnen veel organisaties onterecht gezien als een verplicht nummertje. Iets wat je erbij doet, als je even tijd hebt naast je core business. Wat ons betreft is een krachtige beoordelingssystematiek voor medewerkers juist een belangrijk kernonderdeel van je organisatie. En biedt het kansen om je visie als organisatie uit te dragen. Daarin mogen voor Profource Oracle, efficiënte processen en goed teamwork uiteraard niet ontbreken.