In gesprek met Jurgen Goedhart en Vincent Traas over consultancy, Profourcers en de match tussen IT, finance en consulting!
Klik je door de pagina’s van LinkedIn, dan zijn er tegenwoordig meer consultants dan managers… Je kunt het woord vrijwel overal achter plakken en je hebt meteen een sexy functietitel. Een websitebouwer is een IT consultant, een kok is een food consultant en een schoonmaker een sanitair consultant. Maar wat is er nog over van de traditionele consultant? De specialist die als redder in nood van buitenaf wordt ingevlogen om een probleem voor je op te lossen en daarna weer geruisloos verdwijnt. Jurgen Goedhart en Vincent Traas, directieleden van Profource, gaan met elkaar in gesprek over de betekenis van consultancy in 2019, wat een consultant ‘echt consultant’ maakt en hoe de vaklieden van Profource invulling geven aan hun vak.
Jurgen, Vincent, Profource heeft natuurlijk veel goede consultants in dienst. Wat maakt Profourcers echte consultants?
Vincent: Een consultant is een adviseur met specialistische kennis. Je huurt een consultant in voor werk waar je als organisatie of afdeling minder goed in bent. In de praktijk is de scheidslijn tussen consultancy en vergelijkbare diensten als detachering best dun. Wat een consultant onderscheidt, is toch die specialistische kennis. Ons onderscheidend vermogen bijvoorbeeld is onze kennis van en ervaring met Oracle.
Jurgen: Daarop wil ik aanvullen dat consultancy voor ons ook meer betekent dan alleen adviseren op basis van kennis. Assisteren, dus op zijn Rotterdams met de mouwen opgestroopt aan het werk gaan voor de klant, dat maakt het consultancy-plaatje compleet voor ons. Met het bijkomende voordeel dat je onze consultants niet eerst drie maanden hoeft in te werken. Maar het een sluit het ander zeker niet uit. Sterker nog, onze klanten waarderen ons als partner juist omdat onze consultants goed zijn in het combineren van advies en uitvoering.
Hoewel ‘consulting’ in letterlijk zin misschien gaat over een expert met specialistische kennis raadplegen, denk ik dat een goede consultant ook borgt dat die specialistische kennis wordt ingezet door de vragende partij. Als we het bij Profource hebben over ‘eigen wijsheid’, dan bedoelen we precies dat: bijdragen met je eigen inzichten, die rol durven pakken en ervoor zorgen dat je samen met de klant blijvende resultaten boekt.
Hoe belangrijk is die definitie van consultancy voor jullie? Vinden jullie dat het vrije gebruik van de term afdoet aan jullie werk als consultants?
Jurgen: De klant positief verrassen, de +1 zijn, dat is wat een consultant maakt. Als startend consultant, of consultant in een ander vakgebied dan het onze, kun je net zo goed waarde toevoegen aan een project, organisatie of team. Onze collega’s van Triple A werken bijvoorbeeld ook dagelijks hard als +1 voor hun klanten, zij het op een ander niveau en met een andere invulling. Ben jij als professional toegewijd aan het leveren van die positieve verandering, en ben jij met jouw kennis onderscheidend, dan ben je wat ons betreft een consultant. Die definitie is dus belangrijk omdat hij staat voor vakmanschap. Maar ik vind zeker niet dat iemand die daar op een andere manier invulling aan geeft, geen consultant is.
Wat onderscheidt de Profourcer dan nog van de tienduizend andere consultants en organisatieadviseurs die er rondlopen?
Vincent: Ik omschrijf onze mensen altijd graag als blue-collar-consultants, de monteurs van de consultancy-wereld. Bij McKinsey hebben ze hele slimme jongens die prachtige modellen kunnen bouwen, maar wij fixen het vervolgens ook zelf voor je. Dat is misschien ook wel een belangrijke reden dat we niet concurreren met die organisaties. Onze consultants hebben toch net iets andere interesses en ambities en voelen echt de behoefte om concrete resultaten te boeken. Daarom zie je weinig mensen de overstap maken van Deloitte naar ons of andersom.
Jurgen: Hier sluit ik me volledig bij aan. Naast adviseren, voeren wij namelijk ook uit. Zoals gezegd op de Rotterdamse manier, met de mouwen opgestroopt. Een pure adviseur gaat na de presentatie weg. Dat doen wij niet. Het resultaat telt, niet perfectie; dat zie je in hoe we consultants opleiden, maar ook hoe we met een klant een overeenkomst sluiten; onze consultants gaan pas weg als ze voor elkaar hebben waar ze voor kwamen. En het liefst nog iets meer.
Consultancy is een vak op zich, waarvoor je de benodigde competenties ook kunt ontwikkelen. Waarom is er, op de management consultancy-master van de Erasmus Universiteit na, nog geen studie specifiek voor aankomend consultants? Merken jullie als Profource dat het extra veel van je vraagt om een goede consultant te vormen daardoor?
Vincent: Het belangrijkste is de inhoudelijke basis die je tijdens je studie meekrijgt. Die competenties die belangrijk zijn voor een consultant ontwikkel je voor een deel, voor een deel moet je die ook gewoon hebben. Zeker niet iedereen is een geboren consultant. Je kunt cum laude afstuderen, maar nog steeds een waardeloze consultant zijn. En andersom kun je met de hakken over de sloot je papiertje halen en toch een killer in de praktijk worden. Een brede opleiding en interesse helpen, maar zijn daarvoor geen voorwaarden. Wij borduren op die brede basis voort met competentietrainingen en opleidingen, en als je het in je hebt, zorgen we ervoor dat je die killer consultant wordt.
Jurgen: Die brede interesse is inderdaad wel heel belangrijk voor elke potentiële consultant. Je krijgt te maken met steeds nieuwe klanten en nieuwe opdrachten. Dat moet je nieuwsgierigheid wekken, in plaats van afschrikken. Oprechte interesse in het probleem bij de klant, dat probleem ook willen snappen en natuurlijk vooral ook de oplossing willen vinden, dat maakt je meer een consultant dan welke vooropleiding ook. Bij ons loopt een consultant rond die van huis uit moleculair bioloog is, en toevallig een sterke interesse in IT heeft. Maar we hebben ook psychologen als IT-consultant rondlopen.
We hadden het zojuist over de definitie van consultancy en het belang van adviseren én assisteren als consultant bij Profource. Waarom zijn Finance, IT en consultancy zo een goede match denken jullie?
Vincent: Wat je vaak ziet in het bedrijfsleven is dat mensen op de werkvloer wel de knopjes weten te vinden van de systemen waar ze mee werken, maar niet snappen hoe de achterkant in elkaar steekt. Of je ziet IT’ers die alle hoeken en gaten van een systeem kennen, maar geen idee hebben hoe ze het voor financials praktisch toepasbaar moeten maken. Als je als consultant dat gat tussen de praktische toepassing en theoretische mogelijkheden weet te dichten, dan kun je als consultant op het snijvlak van Finance en IT enorm waardevol zijn. Dat is ook wat Profourcers uniek maakt: onze IT’ers snappen finance en onze finance-consultants snappen IT. En dat is speciaal, want de meeste mensen gaan na hun studie óf meteen de hardcore boekhouding en accounting in, óf de pure IT.
Waar komt die combinatie eigenlijk vandaan? Is dat een bewuste strategie, een gelukkige samenloop van omstandigheden of een natuurlijke ontwikkeling geweest?
Jurgen: We zijn ooit begonnen met onze finance-dienstverlening bij Oracle-klanten. Dat beviel ze zo goed dat de vraag volgde of we mee wilden kijken in het systeem. Ergens is het dus een combinatie van strategie, omstandigheden en ontwikkelingen op de markt geweest. Waarbij we hebben gekozen voor een focus op één systeem, Oracle. Andere adviesbureaus hebben die focus vaak niet.
Vincent: Wat onze consultants anders maakt, is dat we onszelf, hoe gek het ook klinkt, altijd overbodig proberen te maken. Wij zijn klaar als de oplossing geïmplementeerd is en verankerd in de organisatie. We merken dat klanten vervolgens toch terugkomen met een nieuwe opdracht.
Dat biedt dan weer mooie uitdagingen voor andere Profourcers. Als jullie een Profourcer zelf mogen samenstellen, gaan jullie dan voor een direct inzetbare ervaren consultant of een starter?
Jurgen: Dat is een hele lastige vraag. De markt vraagt momenteel om die ene ervaren consultant, anders zou ik zonder twijfel zeggen: geef me die starter voor ons traineeship. Die kunnen we mooi zelf opleiden en uitgebreid inwijden in onze cultuur. Een ervaren consultant kan enorm veel kwaliteiten hebben, maar is daarmee nog geen betere Profource-consultant. Lees hier meer over wat een traineeship Finance precies inhoudt.
Vincent: Eens. Een ander voordeel van startende consultants onder je hoede nemen is dat je die heel goed kan uitleggen wat we bedoelen als we zeggen “fouten maken is te leren”. Dat roepen wij, maar ook de teammanagers binnen Profource promoten dat proactief. Het is superbelangrijk voor je vertrouwen als startend consultant en ook enorm belangrijk voor de verdere verloop van je carrière. Het biedt je de gelegenheid om harder te rennen, en te accepteren dat op je bek gaan dan soms ook onvermijdelijk is.
Jurgen: Uiteraard wel met begeleiding. Klanten weten ook dat wij op die manier werken en waarderen dat ook van onze consultants. We accepteren dat er een van de tien keer iets fout kan gaan, maar daardoor gaat het negen van de tien keer juíst ook beter. Het mooie van werken met jonge consultants is toch dat die je altijd weer weten te verrassen, met nieuwe ideeën en oplossingen. Waarom zou je ze daarin willen remmen?
Mooi gesproken. We hebben een vrij goed beeld van jullie definitie van consultancy. Nog één keer heel kort, waarom is Profource de beste plek voor een consultant?
Vincent: Je krijgt enorm veel uitdaging, hulpvaardige collega’s en wisselende omgevingen. En zodra je ergens lekker in je comfortzone begint te raken, trekken wij je er meteen weer uit. Dat kan pittig zijn, maar je leercurve wordt daardoor zoveel steiler.
Jurgen: Als we daarmee jouw nieuwsgierigheid aanwakkeren, dan zien we je graag als consultant bij Profource.
Bekijk alle consultant vacatures van Profource