Oracle Open World Conference
Ik ben vandaag bij een sessie geweest die een beetje ‘off topic’ was maar aan de andere kant ook wel weer heel interessant en bruikbaar.
Het was een presentatie van Oracle Team USA dat in 2013 op indrukwekkende wijze de America’s cup heeft gewonnen. Zij legden uit hoe ze dat aangepakt hebben, hoe ze hier technologie voor hebben gebruikt en hoe ze van plan zijn dit in 2017 in Bermuda weer te doen.
De America’s cup is een zeilwedstrijd of regatta, die voor het eerst in 1851 werd gehouden. Daarmee wordt het door velen beschouwd als het oudste internationale sportevenement.
Als eerste vertelde de teamcaptain over hoe het racen in de afgelopen 20 jaren erg veranderd is. Er is veel meer technologie beschikbaar gekomen. Waar ze in de jaren 80 begonnen met computers aan boord en 200 ‘metingen’ op konden slaan (op een floppy disk), zit nu de hele boot vol met sensoren en slaan ze op 1 dag makkelijk 1 terabyte aan data op.
Ook zijn de boten erg veranderd. De regel is dat de winnaar van de America’s cup mag bepalen hoe de boten van de editie erna eruit moeten zien en aan welke specificaties de boot moet voldoen. Toen Larry Ellison dit racen ging sponsoren en won is er hierdoor veel veranderd. In 2010 werd er voor het eerst gevaren met multihulls in plaats van een ‘normale’ boot (een heel erg grote trimaran…).
In de 2010 editie is daar veel mee uitgeprobeerd om in 2013 met een iets kleinere maar nog complexere catamaran te komen met zwaarden in de drijvers waardoor de boot ging ‘vliegen’.
Door deze ontwikkeling was er nog veel meer technologie aan boord nodig. Continu worden zaken als ‘kracht’ op de verschillende onderdelen van de boot en het zeil gemeten en hier wordt continu op geanalyseerd.
Ook wordt continu de ‘oliedruk’ in de gaten gehouden. Om de zwaarden naar beneden te krijgen en de zeilen te verzetten wordt oliedruk gebruikt. Deze mag uiteraard niet elektrisch opgewekt worden maar wordt door de ‘grinders’ opgewekt en opgeslagen in drukvaten aan boord.
Het is een heel kwetsbaar geheel op deze extreem hoge snelheden op zee, vandaar dat echt alles geanalyseerd wordt. Achter de boot vaart een hulpboot met apparatuur aan boord waarin alle gemeten data wordt opgeslagen in een datawarehouse en ook aan de kant zit een heel team continu te analyseren op deze data om te kijken waar de boot ‘at risk’ is en hoe de boot de volgende race nog sneller kan varen. Grappig was dat de ‘grinder’ dit ging uitleggen en vertelde ‘yeah the data is being send to the support boat and stored in eeeehh something with exa….??? I am sorry I am a grinder, I know how to grind…..not about this stuff…..’.
Tja en ook hier gaat het wel eens mis….en daar wordt ook weer volop kennis uit gehaald.
Die data analyse gaat erg ver….zelfs nu wordt er al volop gemeten op Bermuda voor de 2017 editie van de race. Niet alleen op de boot zelf maar ook in de baai die vol gezet is met meetapparatuur om de wind ontwikkelingen in het racegebied te zien. En ook de bemanning aan boord is volgehangen met meet apparatuur om ‘biomedische’ data te meten als ‘hartslag’, ‘kracht’ enzovoort te meten.
Wat is nu de relatie met mijn werk als specialist op het gebied van bedrijfssoftware? Ook hierin zie je een enorme verschuiving van het leveren van systemen om transacties te kunnen verwerken naar het continu analyseren van deze transacties en data om hier kennis uit te halen om processen nog efficiënter en beter te laten verlopen en uitzonderingen slim en duidelijk aan te geven.
De nadruk ligt niet meer op transacties verwerken, dat gaat in veel gevallen al geautomatiseerd (scannen van inkoopfacturen) of is uitbesteed aan de eindgebruiker door middel van een ‘appje’ (declaraties inschieten).
De rol van de back office en finance medewerkers is aan het verschuiven naar ‘procesbewakers’ waarvoor HCM, ERP, SCM Cloud applicaties beschikbaar zijn waar de nadruk is verschoven naar het meten van de gegevens en transacties.
Dit blogartikel is geschreven door Mathieu, sinds 2008 werkzaam bij Profource. Als ‘Solution Lead’ is Mathieu verantwoordelijk voor de Oracle en NetSuite ERP oplossingen die we bij onze klanten implementeren. De oplossingen bij het Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis, PGS in Noorwegen en HVC vielen bijvoorbeeld onder zijn verantwoordelijkheid.