Het begin van een carrière bij Profource
Profource is een dienstverlenende kennispartner, een Oracle-autoriteit met ruim 250 betrokken professionals. Vanuit onze specialistische kennis en ruime ervaring adviseren en ondersteunen wij bij het optimaal inrichten, beheren en gebruiken van Oracle Applicaties. Onze medewerkers vertellen graag hoe zij onze klanten hierbij helpen en wat hen bezighoudt.
—– —– —–
Het begin van een carrière bij Profource
Sinds 1 maart 2014 ben ik in dienst bij Profource waar ik binnen kwam als Junior Financieel Consultant. Het woord junior vond ik altijd redelijk intrigerend; het geeft aan dat je nog zaken moet leren. Vooral vlak voor, maar ook tijdens mijn eerste maanden dat ik in dienst was, vroeg ik mij nog wel eens af wat voor een toegevoegde waarde een Junior Consultant kon hebben voor een organisatie.
Wat doen deze junioren?! Zijn dit de medewerkers die nog het nodige moeten leren of hebben deze medewerkers al een grotere toegevoegde waarde dan het woord in eerste instantie impliceert?
De eerste twee maanden van mijn carrière was ik actief op de crediteurenadministratie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in Assen waar ik ondersteunende werkzaamheden heb uitgevoerd. Ik kan me nog goed herinneren dat ik begon als een echte ‘starter’ in de wereld van consultatie. De bijdrage aan de organisatie was op dat moment een goede werkethiek, leergierigheid en kwaliteit leveren in de werkzaamheden die uit moesten worden gevoerd.
Het verrijken van facturen, het afhandelen van facturen en het verrijken van het leveranciersbestand had ik redelijk snel onder controle. Voor mijn gevoel voegde ik wel al wat toe aan de resultaten van de klant maar ik wist zeker dat ik meer kon betekenen voor deze werkgever.
Volgende stap
Na twee maanden ver van huis te zijn geweest kwam de volgende stap. Er vond een switch plaats van de crediteurenadministratie naar inkoop, bij dezelfde klant (de RVO) alleen dan in Den Haag. Op deze nieuwe plek kon ik mijn organisatiekennis, Oracle EBS-vaardigheden en een iets uitgebreidere consultant ‘kit’ verder ontwikkelen.
De nieuwe werkzaamheden bij inkoop bestonden uit het afhandelen van factuurblokkades. Voor mij interessant omdat ik hier leerde navigeren in de inkoopmodule. Na een periode van drie maanden bij inkoop werd het werk routinematiger, en merkte ik dat er meer uit deze opdracht viel te halen. Dit zelfde zagen ook de andere Profource collega’s op deze opdracht. Het werd tijd voor wat meer, iets minder focus op de reguliere werkzaamheden en in plaats daarvan een aantal andere werkzaamheden oppakken. We moesten meer lange termijn gaan denken en structuur aanbrengen in plaats van achteraf blokkades wegwerken. In overleg met de klant is er begonnen met het opzetten van foutrapportages en afsprakenlijsten. We gingen meer analyseren, knelpunten vastleggen en in oplossingen denken. Het werd mij steeds duidelijker wat een Junior Consultant deed: ook deze kijkt naar de belangen van de klant en probeert deze zo goed mogelijk te bedienen.
Het oppakken van deze extra werkzaamheden was nog lang niet het einde van de werkzaamheden binnen de RVO. Om dit een verder vervolg te geven en om te streven naar een structureel karakter, lag de focus in het nieuw jaar (januari 2015) op het starten met een ketenbureau binnen de RVO. Door de resultaten vanuit de extra werkzaamheden hebben we de opdrachtgever dan ook weten te overtuigen dat een ketenbureau van grote toegevoegde waarde kan zijn. De focus binnen dit ketenbureau ligt veelal op het analyseren van processen, het herkennen van knelpunten en deze terugleggen in de organisatie. In plaats van het achteraf oplossen van blokkades wordt er nu gewerkt aan het voorkomen van blokkades. Hiervoor stellen we zelf meerdere rapportages samen, leiden we interne medewerkers op en proberen we optimalisatieslagen te maken in Oracle EBS.
Binnen de organisatie loopt tevens een Lean Six Sigma werkgroep. Wat bleek, de rapportages die wij sinds het factuur afhandelingsteam al in gebruik hadden, zijn uiterst bruikbaar voor het LSS-project en deze maken dan ook veelvuldig gebruik van onze analyses. Onze opgestelde rapportages maken nu belangrijk deel uit van een groot verbetertraject binnen de RVO.
Transformatie
In de periode van het afhandelen van factuurblokkades tot aan het ketenbureau ben ik getransformeerd als junior medewerker. Uiteraard ben ik nog steeds aan het leren maar ik ben nu wel al meer een consultant die structuur aanbrengt, objectief en kritisch durft te kijken naar de organisatie in plaats van een ‘ hulp’ die alleen productie draait. Ik probeer de klant in te laten zien dat zaken anders kunnen maar dit doe ik op een niet dwingende manier. Dit doen we in overleg, door het aanbieden van oplossingen, samen en met een glimlach. Door zowel onze organisatorische als Oracle EBS-kennis, kunnen wij de klant laten zien dat het ook anders kan. Deze veranderingen gaan gepaard met een meer gestructureerde, betere en efficiëntere werkwijze.
Wat is na een jaar werkervaring nu mijn mening over een junior medewerker? In mijn ogen is een junior inderdaad iemand die nog het nodige moet leren, echter zijn dit ook medewerkers die vele malen meer in hun mars hebben dan het woord junior doet vermoeden. De wijze van manifesteren, de werkethiek, het proactief oppakken van werkzaamheden en het verder kijken dan de neus lang is, zorgt ervoor dat we van een grote toegevoegde waarde zijn. De functie Junior Financieel Consultant klinkt mooi maar in de praktijk kun je deze zelf nog mooier maken dan dat de naam al doet vermoeden.
—– —– —–
Dit artikel is geschreven door Remy, sinds maart 2014 werkzaam bij Profource. Momenteel vervult hij een opdracht bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.