Ice Bucket Challenge voor het goede doel
In Amerika gooide afgelopen zomer een ALS-patiënt een emmer ijswater over zich heen om aandacht te vragen voor zijn ziekte. Het filmpje daarvan ging de hele wereld over en vond overal navolging. Mensen begonnen elkaar uit te dagen om ook ijswater over zich heen te gooien en om geld te storten voor onderzoek. De Ice Bucket Challenge was geboren, met grote gevolgen voor Stichting ALS Nederland.
Met de Ice Bucket Challenge kreeg de desastreuze ziekte ALS in korte tijd wereldwijde aandacht. Meer dan 2,5 miljoen mensen gingen de uitdaging aan en zetten filmpjes op internet, waaronder beroemdheden als Bill Gates. Ook in Nederland werd de spontane actie een overweldigend succes. Stichting ALS Nederland kreeg in korte tijd tienduizenden donateurs erbij. Zoveel zelfs dat de stichting dreigde te bezwijken onder de grote hoeveelheid werk die dit met zich meebracht. Meer dan 10.000 mensen gaven namelijk een eenmalige machtiging af, die alleen handmatig verwerkt kon worden: tien minuten werk per machtiging. En dat terwijl de stichting slechts zeven mensen in dienst heeft. Kortom, het succes bracht een flinke uitdaging met zich mee.
Grote glimlach
Directeur Gorrit-Jan Blonk: “Ik weet nog dat ik op 13 augustus het kantoor kwam binnenlopen. Het was mijn verjaardag. Een collega kwam met een grote glimlach op mij af. Ik dacht dat hij me wilde feliciteren, maar in plaats daarvan stelde hij voor om een bak ijswater over mij heen te gooien. Dat was de eerste keer dat ik van de Ice Bucket Challenge hoorde. Daarna ging alles supersnel. Het aantal donateurs steeg van 200 per maand tot 800 per dag. In totaal kregen we twee miljoen euro extra binnen, waarvan drie ton aan eenmalige machtigingen. De hoeveelheid werk die dit met zich meebracht, was voor ons niet te behappen.”
De stichting zat niet bij de pakken neer. Via dezelfde sociale media die zoveel aandacht hadden gegenereerd voor de ziekte, vroeg Stichting ALS Nederland om hulp. En die kwam er. Een van de eerste organisaties die reageerde was Profource. “Directielid Wim Seebregts hoorde een oproep op de radio en belde mij direct op. Hij had vrijwilligers in de aanbieding, maar ook technische kennis om de invoer te automatiseren via een Oracle webservices platform. We hebben vervolgens wekenlang met vrijwilligers van Profource en anderen machtigingen zitten inkloppen. Ons kantoor puilde uit. Terwijl vijf mensen van Profource machtigingen invoerden, werkten andere medewerkers van Profource hard aan een technische oplossing. Die was binnen vier weken klaar, op 1 oktober. Net op tijd om de laatste 1500 machtigingen automatisch in te voeren.”
Geroerd
Gorrit-Jan Blonk is onder de indruk van de opstelling van Profource. “Ze wilden er helemaal niets voor terug. Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat een bedrijf zich zo voor ons heeft ingezet zonder grote sier te willen maken. Ik ben echt geroerd door de hulp. De medewerkers hebben zonder bijbedoelingen ontzettend veel werk verzet. Profource kan voor ons niet meer stuk. Elke keer als wij hun naam horen, krijgen wij hier een grote glimlach op ons gezicht.”
Wat is ALS?
Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een van de ernstigste aandoeningen van het zenuwstelsel, met 1500 patiënten in Nederland: elk jaar overlijden er 500 en komen er 500 bij. De oorzaak is tot op heden onbekend. Door het kleine aantal patiënten is er weinig geld voor onderzoek beschikbaar; verreweg het meeste wetenschappelijk onderzoek in Nederland wordt gefinancierd door giften aan Stichting ALS Nederland.